Spjälsäng

Spjälsäng eller inte?

Jag stod i valet och kvalet när det gällde vilken typ av säng som jag skulle köpa när jag väntade mitt första barn. Vaggor, spjälsängar, runda, fyrkantiga, moderna eller romantiska sängar gör att utbudet är enormt och det är lätt hänt att man går efter den vagga eller spjälsäng som passar finast inredningsmässigt. Hur lätt är det inte att drömma sig bort när man söker efter inredning för barnrum på nätet?

En bra teori att utgå ifrån är hur länge man planerar att barnet ska ha sängen, för barn växer fruktansvärt fort. Vaggor eller runda spädbarnssängar är oftast mindre i storlek än en ”vanlig” spjälsäng. Dessa sängtyper skapar lätt den där romantiska och omsorgsfulla känslan i barnrummet, men kan behöva bytas ut efter en väldigt kort tid till skillnad från spjälsängen.

Till slut valde jag dock en stor, ordentlig spjälsäng med höj- och sänkbar botten som jag hittade med hjälp av spjälsäng.se. I dagsläget har den flitigt använts i 2,5 år och skulle enkelt kunna användas cirka 6 månader till. Den kostade inte alltför mycket och är otroligt stadig. Alla typer av sängar har sina för- och nackdelar. Nedan beskrivs de vanligaste orsakerna till varför man väljer eller avstår från en viss typ av säng.

Snygg vit spjälsäng i trä.

Populär vit designer spjälsäng

Spjälsäng

Detta alternativ är det mest populära valet för föräldrar som letar efter en god sovplats till sitt barn som kan användas från start upp till cirka 3 års ålder. Väljer man att använda spjälsängen när barnet är nyfött kan det vara en god idé att göra sängen lite mindre och ombonad för att sängen inte ska kännas för stor och obehaglig efter den trånga tiden i livmodern. Känner du dig inte trygg med att använda dig av kuddar för att göra sängen mindre i omfång, kan gosedjur eller ett babynest komma väl till användning. Det har även tipsats om att köpa en extramadrass till spjälsängen som man sedan klipper ut ett passande utrymme i.

Var uppmärksam på:

 • Avståndet mellan spjälorna får ej vara för stort. Rekommendationen för måttet är mellan 45 till 65 millimeter och är satt av den enkla anledningen att barnet inte ska kunna fastna med fötter, armar, huvud eller ben och kunna råka ordentligt illa ut.
 • Sängen måste alltid stå långt ifrån sladdar, eluttag och elektroniska installationer och det är även viktigt att se till att barnet inte ligger och sover i drag ifrån fönster eller ventiler.
 • En säng måste stå stabilt och vara stadig på alla fyra ben. Finns hjul måste alla dessa vara låsta. Alla skruvar eller spikar måste sitta ordentligt fastsatta så att barnet inte lyckas pilla ut och stoppa dessa i munnen.

Växasäng

Varför väljer många att köpa en växasäng? En av anledningarna är solklart att du kan dra ut sängen allteftersom barnet växer till skillnad ifrån till exempel juniorsängen som alltid är fullstor.

Exempel på hur en växasäng kan modifieras för att passa barnet när det växer och blir större, spjälsäng

Exempel på hur en växasäng kan modifieras för att passa barnet när det växer

Det är dock inte enbart sängen som du kan dra ut, utan även madrassen som du köper till går att justera och då oftast i 3 steg. En annan vanlig orsak att föräldrar väljer denna typ av säng är även för att sängen kan behålla sidoreglarna som gör att barnet inte faller ur sängen på natten. Detta alternativ finns inte på andra fullstora barnsängar.

Varför köpa en växasäng?

 • Sängen tar mindre plats när barnet fortfarande är litet, vilket också lämnar mer utrymme i rummet för lek och bus.
 • Den kan användas upp till 13-14 års ålder och även en vuxen ligger lika bra som en femåring i den. Detta gör den till ett bra alternativ för ekonomin eftersom man aldrig behöver göra sig av med sängen så länge man är nöjd med den.
 • När barnet har blivit så stort att det är dags att flytta hemifrån, kan sängen även flytta med. I annat fall kan du själv behålla sängen. Varför inte använda den som en gästsäng?

Loftsäng

En loftsäng är någonting speciellt. Det är både spännande och kul för barnet att behöva använda en stege för att klättra upp, samt att ligga en bra bit upp ovanför marken. Höjden på sängarna kan variera kraftigt. Vissa är så höga att man hamnar i taknivå, medan andra som ofta är för lite mindre barn, endast är höjda ca 1,5 meter ifrån golvet. Detta gör att sängen fungerar bra för alla olika åldrar, men vanligtvis brukar 4 års ålder vara en bra start för denna typ av säng.

För- och nackdelar med en loftsäng

 • Utrymmet under sängen kan antingen användas som förvaringsplats (för det lite lägre sängarna), medan det högre sängarna erbjuder ett stort utrymme undertill för till exempel skrivbord, soffa, ett mysigt krypin eller till och med bokhyllor.
 • Den är ett exemplariskt alternativ om man inreder ett lite mindre rum och behöver kunna utnyttja så lite plats som möjligt.
 • Sängar för vuxna är ofta upp till 2 meter höga, vilket inte är ett bra alternativ för ett litet barn. Det är lätt hänt att barnet faller ur eller snubblar på den höga stegen och skadar sig.
 • Beroende på material och höjd kan sängen kännas en aning svajig.
 • Det flesta barn tycker dessa typer av sängar är väldigt roliga, men vanligtvis brukar det inte ta så många år innan barnet ändå vill ha en ”vanlig” säng och loftsängen kommer då att behöva ersättas.

Dessa är de vanligaste alternativa sängarna för bebisar, småbarn upp till tonåringar. Alltifrån bra saker att tänka på rörande säkerheten inuti och i närheten av en spjälsäng, men även smidiga och roliga inredningstips för den som söker en loftsäng har nämnts. Hur du väljer att köpa din säng är bara upp till dig själv. Vissa älskar att besöka en fysisk butik medan andra föredrar lugnet i soffan med datorn i knät. Förhoppningsvis har du nu fått lite bra vägledning i din jakt på barnets första säng som möjligtvis blir livslång.