Sängar

Välj rätt säng för en god natts sömn

 

De finns få möbler som människor lägger så mycket engagemang på, i samband med inköp, som sin säng. Det är dock helt förståeligt med tanke på att man spenderar cirka en tredje del av sitt liv i sängen, oftast i sovande tillstånd. Sängen associeras däremot inte enbart med sömn, utan är även en plats för ro och avslappning, en plats att andas ut efter hårda arbetsdagar eller en plats där du kan koppla bort alla ”måsten” och bara vara den du är!

Vilken säng ska man köpa?

Vilken madrass man väljer att köpa beror mycket på vad man själv anser är bekvämt. Ska madrassen vara mjuk eller hård, höj- och sänkbar, låg eller hög bestämmer bara du själv. Enligt undersökningar från Stockholms universitet har var tredje svensk svårt att sova. Detta behöver inte endast bero på sängen, men att ha en säng som är bekväm och skonsam mot ryggen är en bra start. Ett helt fantastiskt sätt att få hjälp med att hitta den perfekta sängen är att besöka en butik med kunnig personal, men som även erbjuder hjälp av en kiropraktor på plats. Ja, detta finns faktiskt.

Det kan vara förvirrande och väldigt svårt att hitta en säng som man kommer vara nöjd med i mer än 1 år. En smart idé är därför att redan innan du besöker butiken tänka på följande:

  • Vilken typ av säng vill du ha?
  • Naturmaterial, tempur eller skum?

Och den viktigaste frågan av alla:

  • Vilken budget har du?

Genom att ställa dig själv dessa frågor, men även meddela personalen i butiken, kommer du genast få hjälp att sålla bort en hel del sängar som ändå inte hade passat dina behov. Många företag, men inte alla, erbjuder även sina kunder att få provsova en natt i sängen. Fråga din butik. Det är nämligen en väldigt stor skillnad på att provligga några sekunder i butik och en hel natts sömn.

Så får du madrassen att hålla längre!

Det finns en del (utöver det självklara som att t.ex inte hoppa i sängen) som du kan göra för att hålla sängen fräsch och bekväm så länge som möjligt.

  • Investera i en bäddmadrass! Både för bekvämlighetens skull men även av hygieniska skäl.
  • Bäddmadrassen ändrar form med åren så kom ihåg att byta ut din bäddmadrass cirka 3 gånger om året.
  • Använd ett skydd till din bäddmadrass som går att tvätta.
  • Du svettas när du sover. Bädda inte din säng direkt efter att du gått upp på morgonen utan låt fukt och kvalster vädra ut. En bra idé är att bädda med snygga påslakan och kuddar och skippa överkastet helt.

Vilken sängram ska man välja?

Vid köp av stomme eller sänggavel är det vanligare att man går efter utseendet än funktionen, även om det sistnämnda också är har en betydelsefull roll. Nuförtiden finns det väldigt stora utbud där både färg, form och material varierar, så att hitta en sängstomme som passar in i ens hem är ett betydligt lättare jobb att utföra själv utan hjälp av butikens personal. I det flesta fall behöver du inte ens besöka en butik utan kan enkelt och säkert beställa hem din sängstomme via internet, ofta med leverans direkt till dörren.

sängar - sänggavel i ek, finns i vitt, trä och svart till din säng.

Populär sänggavel i ek.

Trots att det är betydligt lättare att hitta en sängram som man gillar finns det även här lite tips och råd som du ska fundera på innan du beställer hem den. Sovrummet ska gärna vara det finaste rummet i hemmet, och det sägs att inredningen har en stor påverkan på sömnen. Mörka färger förminskar, detta gäller även när man talar om sängar. En svart sängram eller gavel kan göra att sängen ser både kortare och smalare ut, medan en ljus ram förstorar.

Fundera på hur stort du vill att rummet ska se ut. En sänggavel med galler får sängen att se nättare ut, tar inte lika mycket plats och, beroende på färg och form, även kan skapa en känsla av shabby chick. Väljer du en stor sängstomme, tjock träram och mörka färger, är det viktigt att du är medveten om att sängen kommer vara det första, och för vissa det enda, som kommer dra blickarna till sig. Inte alltid på det mest positiva sätt. Det gäller att man har ordentligt med yta, både på bredd och höjd i rummet för att en massiv ram ska smälta in och ”bli ett med rummet”.

Sängar – Förvaring eller inte?

Återigen, smaksak! Sängen kan, med rätt typ av stomme eller sängram, bli en helt fantastisk förvaringsmöbel i samma nivå som en garderob eller byrå. Har du en liten lägenhet med få förvaringsmöjligheter kan det vara en god idé att investera i en stomme med underlådor. Självklart är dessa stommar även för dig som gillar att spara saker för sämre dagar, eller för dig som älskar utseendet. Det många kan tycka är lite knepigt är att kunna komma åt och rengöra ordentligt under sängen till skillnad från sängar på höga ben och tomrum under.

Förhoppningsvis har du nu fått lite bra tips och råd att ta med dig inför ditt nya, eller ditt första, sängköp. Din säng är en plats för ro, för kärlek och återhämtning efter tuffa dagar så se till att du väljer din säng med omsorg och att du är noga med att få den hjälp och expertis som du kommer att behöva i samband med ditt köp. Sov gott!