Rottingmöbler

 

Rottingmöbler populärt i våra svenska hem

Rottingmöbler är en möbel som har fått ett stort uppsving de senaste åren. När man besöker ett svenskt hem idag så är det inte alls omöjligt att man ser en rottinggrupp bestående av bord och stolar. Möbelbutikerna skyltar stort med sina rottingmöbler och erbjuder dessa i en stor mängd variationer.

Historia om rottingmöbler

Hela bakgrunden till rottingmöblernas historia är oklar, det finns inte tillräckligt med fakta för att sammanställa en hel berättelse om möbelmodellen. Men det som vi kan säga är att rotting är ett naturmaterial som används till största del för att tillverka korgmöbler, man väver samman materialet så att det blir väldigt hållbart. Det tillverkas av speciella palmarter som kan bli upp till 200 meter långa.

Under 1980-talet så blev rottingmöbler av trä väldigt populärt. Då handlade det om i princip alla möbler, det var stolar, soffor, bord och andra tillbehör som korgar och så vidare. Typiska rottingbord hade en stor genomskinlig glasskiva som var fäst på rottingen. Möblerna var vanligtvis placerade inomhus på grund av materialet. Att sätta möbler i trä utomhus var inte en vanlig syn, dessutom så riskerade man att möblerna gick sönder på grund av regn och solljus.

Men någon gång under på 90-talet eller början på 2000-talet så blev det plötsligt omodernt med rottingmöbler. Hushållen gjorde sig av med allt som var tillverkat av rotting. Man avskydde möblerna och det blev ett hatobjekt i många år. Men det skulle ändras omkring år 2012.

Det kan ha varit tidigare också, 2010, 2011, 2012. Det var under något av dessa årtal som allt förändrades. Rottingmöbler blev nu någonting modernt och ”inne” som alla ville ha, men det var inte 80-talets trärotting som man eftertraktade. Nu gällde ett helt annat material.

Konstrotting

Nu blev det populärt att köpa möbler som är tillverkade i konstrotting. Det är samma typ av vävteknik fast man använder ett plastmaterial istället för trä och palmer. Rent hypotetiskt så ska detta vara ett material som håller bättre än vanlig trärotting. Nu när vi hade förändrat vår syn på rottingmöbler under 2000-talet så började vi även att flytta på dessa, vi tog med rottingmöblerna ut.

Under 80-talet och framåt så hade man haft rottingmöbler inomhus eller i enstaka fall i uterummet som var förseglat. Men nu blev det populärt att använda rottingmöblerna av konstrotting i trädgården som utemöbler eller på altanen. Vi vet inte om denna trend kommer från att man använde ett annat material eller om utseendet påverkade. De nya möblerna skiftade utseende eftersom materialet är annorlunda. Det typiska träutseendet är borta och nu är dagens rottingmöbler ofta i en mörk färg. Möblerna har dessutom blivit kantigare och alla runda former har försvunnit. Rottingmöblerna passar nu lika bra ute som inne.

Kombinera dina rottingmöbler

En annan bra sak som vi inte får glömma är att man kan kombinera sin utegrupp hur man vill. Dagens rottingmöbler använder en kantigare design så att man kan man kombinera alla olika delar, ungefär som Lego. Basdelarna är hörn, mitt och fotölj. Då kan man köpa till flera delar för att utöka din soffgrupp med rottingmöbler. Du kan på så sätt börja med en mindre grupp för att köpa till andra delar året efter om du vill det.